Retrográdní menstruaci čelí až 90 procent žen

Retrográdní menstruace je stav, kdy se menstruace nepohybuje správným směrem. Projevuje se silnými menstruačními křečemi i bolestivým sexem a rozhodně není neznámým pojmem. Co ji způsobuje?

Retrográdní menstruace je stav, kdy endometriální buňky během menstruace pronikají zpět do břišní dutiny průnikem přes vejcovody. Jedná se o poměrně běžný stav, který podle průzkumu (1) z roku 2013 zažívá až 90 procent žen. V tomto případě se menstruační krev během menstruace přesouvá z dělohy do pánevní dutiny místo toho, aby opouštěla ​​tělo děložním čípkem a vaginou. Retrográdní menstruace je považována za významný faktor rozvoje endometriózy. Ta se spojuje se silnou bolestí během menstruace. Jaké jsou příčiny?

Genetická predispozice

To, že jsou některé ženy náchylné k retrográdní menstruaci, prý může způsobovat genetika (2).

Hormonální faktory

Také hormonální nerovnováha přispívá ke změnám endometriální tkáně a její schopnosti správně se vylučovat během menstruace. Když endometriální buňky proudí dozadu a implantují se mimo dělohu, mohou růst a vytvářet léze, což způsobuje zánět, bolest a další příznaky spojené s endometriózou (2).

Mezi příznaky pak patří bolesti v pánevní oblasti, zejména při periodě, menstruační křeče, bolestivý sex a bolestivé vyprazdňování nebo močení. V některých případech může retrográdní menstruace a endometrióza přispět k problémům s plodností (2).

Co s tím?

Existují volně prodejné léky proti bolesti, jako je ibuprofen, které bolest pomáhají zvládnout.  K dalším možnostem patří hormonální terapie, chirurgický zákrok vedoucí k odstranění endometriálních implantátů a zmírnění příznaků. Obecně se však doporučuje včas snižovat riziko.

I když specifická prevence retrográdní menstruace a endometriózy není ve vaší moci, protože roli mohou hrát již zmiňované genetické faktory, uvádí se, že udržování zdravého životního stylu s pravidelným cvičením reguluje hormonální hladiny a podporuje celkovou pohodu, stejně jako vyvážená strava a vyhýbání se nadměrnému stresu. Vždy platí, že pokud zaznamenáte jakýkoli příznak nebo obavy související s vaším menstruačním zdravím, je nutné poradit se s lékařem, který vám může pomoci odhalit a řešit jakékoli problémy s reprodukčním zdravím. Určitě nepodceňujte ani pravidelné preventivní prohlídky.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3935015/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6234483/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4334056/

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat